Simmaröron

Originalet! 


Håller vattnet borta och öronen torra.


Rekommenderas av öronspecialister världen över.


Hörselgångseksem / SimmaröronKälla: Sjukvårdsrådgivningen

Publicerad: 2006-04-03

 

Allmänt

Om man har hörselgångseksem har huden i hörselgången blivit inflammerad, och då fungerar inte rengöringen av örat. När hörselgången är frisk sköts detta av öronvaxet.

Allt som nöter eller irriterar hörselgången, som hörapparater, öronproppar eller att man petar i hörselgången med till exempel bomullspinnar, kan bidra till att man får eksem. Att man badar eller rengör hörselgången för mycket kan också göra att man får hörselgångseksem. Lindriga hörselgångseksem är mycket vanliga och har man haft eksem en gång kommer de ofta tillbaka. Ibland kan eksemen bli besvärliga.

Hörselgångseksem smittar inte.


Symtom

Om man har hörselgångseksem är det vanligt att hörselgången blir fnasig och att det kliar i örat. Blir inflammationen värre kan det göra ont, hörselgången kan svullna, det kan rinna illaluktande vätska ur örat och hörseln kan tillfälligt försämras. Får man en infektion i hörselgången kan man få mycket ont och feber.


Behandling

Om man har ett lindrigt hörselgångseksem ska man låta bli att klia eftersom det kan irritera örat. Man kan också prova att hålla örat torrt och se om det går över. Man ska inte peta sig i hörselgången med till exempel bomullspinnar, vilket är extra viktigt när man har hörselgångseksem.

 

Öronvaxet skyddar örat

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. Från ytterörat leder den så kallade hörselgången till trumhinnan, som utgör gränsen till mellanörat. Hörselgångens insida är klädd med hud och i huden sitter det talgkörtlar som tillverkar öronvax. Öronvaxets uppgift är att skydda hörselgången mot bland annat infektioner. Normalt rengörs hörselgången genom att smuts och gamla hudceller fastnar i vaxet och rensas bort när vaxet sakta rör sig utåt.


Man ska aldrig försöka ta bort vax inne i hörselgången med hjälp av bomullspinnar eftersom det stör kroppens egen rengöring av örat. Vaxet i örat behövs och det rinner i regel ut till den yttre, synliga, delen av ytterörat av sig själv. Då kan man ta bort vaxet och den medföljande smutsen utan risk.

Hörselgången leder in till trumhinnan.Hörselgångseksem är en inflammation

Om man har hörselgångseksem, vilket är en inflammation i huden i hörselgången, fungerar inte rengöringen av örat som den ska. Det kan leda till att hörselgången blir irriterad och kliar. Blir inflammationen värre kan hörselgången bli svullen, det kan göra ont och det kan börja rinna illaluktande kletig vätska ur örat. Ibland kan gamla hudceller inne i örat bilda en grynig massa där det kan börja växa svamp eller bakterier. Om hörselgången helt eller delvis täpps igen av eksem, svullnad, vätska eller hudceller kan hörseln tillfälligt försämras, eftersom ljud utifrån då får svårt att nå fram till trumhinnan.


Hörselgångseksem är oftast lindriga, men ibland kan de bli besvärliga. Har man en gång fått hörselgångseksem kommer det ofta tillbaka.

 

Orsaker till eksem i hörselgången

Hörselgångseksem kan ha flera olika orsaker:

 

Om hörselgången är trång eller krokig kan vaxet få svårt att rinna ut.


Hörapparater och öronproppar kan försämra vaxets naturliga flöde.


Om man petar öronen med bomullspinnar kan det irritera örat så att det svullnar och hindrar vaxet från att röra sig utåt. Att peta sig i öronen kan även leda till att öppningen till de vaxproducerande talgkörtlarna täpps till.


Får man in vatten eller schampo i öronen kan hörselgången bli irriterad eller svullen. Det kan dels störa produktionen av vax, dels göra det svårare för vaxet att komma ut ur örat. Därför ökar risken att få eksem i hörselgången om man simmar eller dyker.


Om man har en hudsjukdom i öronen, till exempel psoriasis kan örats självrengöring vara försämrad.


En infektion i de yttre, synliga, delarna av ytterörat kan sprida sig in i hörselgången. Till exempel kan bakterier från ett eksem på örsnibben sprida sig in i örats hörselgång.

 

Kvinnor får hörselgångseksem lite oftare än män. Det kan bero på att de har trängre hörselgångar.


 

Fukt och värme ökar risken för besvär

De lindrigare formerna av hörselgångseksem är mycket vanliga, speciellt bland simmare, och kallas därför ibland för ”simmaröron”. Det är också lättare att få besvär i ett varmt och fuktigt klimat. Därför är det vanligare att man får problem under sommaren.


 

Hörselgångseksem smittar inte men bakterier kan göra det

Själva hörselgångseksemet smittar inte. Men i den gryniga massa som ibland bildas i hörselgången kan det börja växa olika typer av bakterier. Dessa kan spridas om man till exempel använder samma bomullspinne först i det sjuka örat och sedan i det friska.


 

Hur kan man förebygga?

Man bör låta bli att peta sig i öronen då det kan störa den naturliga rengöringen av örat. Det kan också öka risken för att bakterier kommer in i örat. Det är extra viktigt att inte peta sig i örat om man har haft problem med öronen tidigare eller har en hudsjukdom som till exempel psoriasis eller eksem.

 

Man kan använda fetvadd i öronen eller ha badmössa när man duschar eller badar för att skydda hörselgången från vatten och schampo.


Det är bättre att använda kåpor i stället för öronproppar om man måste använda hörselskydd. De täpper inte till själva hörselgångsmynningen på samma sätt.


Använder man hörapparat kan man behöva regelbunden hjälp med att rengöra hörselgången. Om man ofta får besvär kan det vara bättre att använda en så kallad benledningsapparat i stället för en ”i-örat-apparat”.


Om man har nickelallergi bör man undvika örhängen med nickel. Får man ett eksem på den yttre, synliga, delen av ytterörat kan bakterier få fäste där och starta en infektion som sedan sprider sig in i hörselgången.


 

Om besvären förvärras

Om bakterier eller svamp får fäste inne i hörselgången kan man utöver inflammationen också få en infektion i hörselgången. Infektionen kan även sprida sig till den yttre, synliga, delen av ytterörat och till huden runt örat som då blir röd, varm eller svullen och man kan få feber. Man drabbas lättare av en infektion om man har en hudsjukdom som till exempel psoriasis eller eksem.


Man kan också få en infektion i en eller flera av hörselgångens talgkörtlar. Infektionen uppstår på grund av att bakterier hamnar i talgkörteln och att mynningen till körteln täpps till. Då kan det komma var ur örat och det brukar göra mycket ont. Man ska inte peta i varet eftersom det finns en liten risk att infektionen sprider sig via blodbanorna till hjärnan. Det är mycket ovanligt, men om man får feber och känner sig riktigt dålig ska man kontakta läkare.

 


En infektion kan leda till öroninflammation

I vissa fall kan en infektion i hörselgången sprida sig in i mellanörat och orsaka en öroninflammation. Det kan ske om man tidigare har haft en öroninflammation som lett till att trumhinnan gått sönder och sedan aldrig läkt ihop igen. Det kan också hända om trumhinnan eller mellanörat tidigare har opererats av någon anledning.


 

Om man har dåligt immunförsvar

Om man har sänkt immunförsvar, till exempel på grund av svår diabetes eller cancer, är man mer känslig för infektioner. En infektion kan dessutom få en allvarligare utveckling. I ovanliga fall kan örats brosk påverkas så att örats utseende förändras. Man kan få så kallade ”blomkålsöron” och behöva få örat återuppbyggt.


 

Oftast är besvären lindriga

Det allra vanligaste är att man får en lindrig form av hörselgångsbesvär och att behandlingen hjälper. Däremot är risken för återfall stor. Har man haft besvär med hörselgångseksem är det viktigt att man förebygger för att försöka undvika återfall.